Zoeken in deze blog

Speltpasta, waar is dat te koop?

Speltpasta is pasta gemaakt van speltbloem of speltmeel. Het is veel voedzamer dan witte pasta van tarwe omdat:
  • Spelt en dus ook pasta van spelt bestaat uit een ideale mix vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ballaststoffen.
  • Speltpasta veel meer van de oorspronkelijke voedingsstoffen bevat dan tarwepasta omdat deze bij het spelt malen beter worden bewaard
  • Spelt veel aminozuren bevat. Deze wekken de de productie van gelukkig makende hormonen op.
  • De gluten in spelt een afwijkende samenstelling hebben in vergelijking met tarwe. Speltpasta is daardoor makkelijker te verteren dan witte pasta van tarwemeel.
  • Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, dus als je speltpasta eet blijft je bloedsuikerspiegel stabieler dan wanneer je gewone witte pasta eet.  
Speltpasta heb ik nog niet in de gewone supermarkt gezien, maar de Jumbo heeft al een behoorlijk assortiment biologisch en gezonde producten dus het zou mij niet verbazen als het daar al wel te krijgen is. Natuurlijk ligt het wel in de natuurwinkel, maar het is ook maar net welke ze hebben. In de online biologische winkel is sowieso veel speltpasta te koop.

Naast speltpasta is er ook pasta van emmermeel. Emmer is een ander graan dan spelt maar ook erg oud. Een oudere vorm zelfs nog dan spelt. Zowel emmerpasta als speltpasta zijn veel gezonder als tarwepasta!